Çatınız Güneş Enerjisi Santrali İçin Uygun mu?
Güneş enerjisi, dünya genelinde ve ülkemizde hızla yaygınlaşmakta olan yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Özellikle endüstriyel çatı kurulumları, yani çatı GES (Güneş Enerji Santrali) bu alanda büyük bir yer kaplamaktadır. Artan elektrik maliyetlerinin yükünden kurtulmak isteyen birçok sanayi tesisi ve depo sahibi, çatılarına güneş enerjisi santrali kurmayı düşünmektedir. Peki, çatınız gerçekten bir güneş enerjisi santrali kurulumuna uygun mu? Bu blog yazısında, çatınızın GES için uygunluğunu değerlendirmeniz için bilmeniz gereken tüm detayları ele alacağız.
ÇATI AÇISI VE EĞİMİ
Güneş enerjisi santrali yapılacak çatıda, çatı yönleri ve eğimi çok önemlidir. Güneş enerjisi için standart açılı çatılarda kuzey, güney açısı sorun oluşturmaz. Ancak eğimi yaklaşık olarak 16 dereceden fazla olan çatılarda uzman bir şirkete danışmak gerekmektedir. Bu gibi durumlarda çatının güneye bakan yüzeyine güneş enerjisi santrali kurulumu yapılması tercih edilebilir. Düz beton, mıcırlı çatı veya membran zeminlerde ise paneller doğu ve batıya bakacak şekilde 13 derece açı ile yerleştirilir.
GES İÇİN İZİNLER
Güneş enerjisi kurulumu yapılacak çatıda projeye başlamadan önce çatının güvenliği ve uygunluğu için resmi makamlardan izin alınması gerekir. Proje kısmında olması gereken bir raporda çatının statik inceleme raporu sizlerden istenmektedir.
ÇATI TAŞIMA KAPASİTELERİ
Çatım güneş enerjisi santrali için uygun olsun diye düşünüyorsanız çatı kurulurken uygun taşımaları kullanmanız önerilir. Kurulum yapılacak çatının taşıyıcılarının çeşidi ve sağlamlığı genel izinler ve güvenlik açısından en çok önem taşıyan bölümdür. Prefabrik, beton ve çelik taşıma kullanılan en yaygın çatı taşıma tipleridir. Statik inceleme raporuna göre çatınızın ve çatı kaplamalarınızın güneş enerjisi santraline uygunluğu belirlenir.
ÇATI KAPLAMALARI
Güneş enerjisi kurulumu yapılacak çatının kaplama çeşidi ve yöntemi hayati bir önem taşımaktadır. Çatı kaplamalarına ve taşımalarına monte edilecek bu sistem 25 yıl veya daha uzun bir süre çatıda kalacağı için, çatı kaplamalarında çatı GES kurulumu yapıldıktan sonra ciddi bir tadilat istemeyecek durumda olması gerekmektedir. Böyle bir durum yaşanırsa kurulan santralin sökülüp tekrar takılması gerekebilir. Çatı kaplamasında kullanılan en yaygın malzemeler sandviç panel, trapez saç ve membran kaplama olarak sıralanır.
GÖLGE FAKTÖRLERİ
Kurulum yapılacak çatının yakınlarında bulunan yüksek bina ve ağaçlar çatı güneş enerjisi santrali uygulamalarında verim açısından en büyük problemlerden biridir. Bunun ile birlikte çatı üzerinde bulunan bacalar, endüstriyel klima motorları ve havalandırma motorları gibi yüksek çıkıntılarda gölge unsuru olarak kabul edilir. Bacalardan çıkan duman ve buharda enerji üretiminde verim kaybı yaşatabilir. Bunlar göz önünde bulundurulmalı ve çatıya en az verim kaybıyla kurulum yapılmalıdır.
SONUÇ
Güneş enerjisi santrali kurulumuna karar vermeden önce, çatınızın bu sistem için uygun olup olmadığını değerlendirmek kritik öneme sahiptir. Çatı açıları, izinler, taşıyıcı sistemler, kaplamalar ve gölge faktörleri gibi birçok detayı göz önünde bulundurmalısınız. Bu faktörler, güneş enerjisi santralinizin verimliliğini ve uzun ömürlülüğünü doğrudan etkiler.
Eğer çatınızın güneş enerjisi santrali kurulumuna uygun olup olmadığından emin değilseniz, bir uzmanla iletişime geçerek profesyonel bir değerlendirme yaptırabilirsiniz. Böylece, hem enerji tasarrufu sağlayabilir hem de çevreye katkıda bulunabilirsiniz.
Güneş enerjisi konusunda daha fazla bilgi almak ve çatınızın uygunluğunu değerlendirmek için bizimle iletişime geçin. Enerji tasarrufu ve çevre koruma yolunda birlikte adım atalım!
İzmir Solar Enerji
Comments