Arazi güneş enerjisi santrali (GES) kurulumu yapılırken dikkate alınması gereken önemli faktörler vardır. Güneş enerjisi santrali kurulumu için arazi seçim kriterleri, yasal prosedürlerin yanı sıra, projenin verimliliği ile yakından ilişkili bazı önemli unsurları içerir. Bu unsurlar güneş enerjisi santralinden sağlayacağınız faydayı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir.
Bu yazımızda, arazi güneş enerjisi santrali kurulumu sürecinde dikkat edilmesi gereken 5 unsuru derledik.
1. Arazi Statüsü
GES kurulumu yapılacak arazide aranan ilk şart, arazinin marjinal arazi (mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazileri dışında kalan araziler) statüsünde olmasıdır. Marjinal tarım arazisi; mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazileri dışında kalan, toprak ve topografik sınırlamaları nedeniyle üzerinde sadece geleneksel toprak işlemeli tarımın yapıldığı arazilerdir. Bu tip arazilere güneş enerjisi santrali kurulması için arazinin mutlaka bir kadastral yola cephesi olmalıdır.
GES kurulacak arazinin vasfı yürüteceğiniz imar süreci sonunda Enerji Üretim Sahasına (EÜS) dönüştürülecektir. Bu süreç kapsamında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi çok sayıda kurumdan GES uygunluk görüşü alacaksınız. İmar sürecini bitirip güneş enerjisi santrali kurabilmeniz için seçmiş olduğunuz sahada bu kurumlardan izin almanıza aykırı bir durum olmamalıdır.
2. Işınım Değerleri
GES projelerinin verimliliği üzerinde büyük etkisi olan temel faktörlerden biri, bölgenin güneş enerjisi potansiyelidir. Arazinin bulunduğu bölgedeki yüksek ışınım değerleri, santralin üreteceği enerji miktarını da arttıracaktır. Ülkemiz, güneş enerjisi potansiyeli bakımından diğer öncü ülkelere kıyasla oldukça avantajlı bir pozisyonda bulunmaktadır. Bu bakımdan ülkemizin Karadeniz kıyıları haricindeki bölgelerin tamamı güneş enerjisi santral kurulumuna uygundur.
3. Cephe
Arazi güneş enerjisi santrali kurulumu planlanırken, kurulum yapılacak arazinin güney cepheye bakması büyük bir öneme sahiptir. Diğer yönlere bakması durumunda ise güneş enerjisi santralinin verimliliği düşer ve yatırımın geri dönüş süresi uzar. Bu nedenle güney cepheye bakan araziler, güneş enerjisi santrali kurulumu için en iyi tercihtir.
4. Gölge
Güneş Enerjisi Santrali (GES) projelerinde gölgelenme, güneş panellerinin verimliliğini önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle, güneş enerjisi santrali kurulumunun yapılacağı arazinin, yakındaki yapılar, bitki örtüsü veya diğer engeller nedeniyle oluşabilecek gölgelemeyi en aza indirecek şekilde seçilmesi büyük bir öneme sahiptir. Önceden bir gölgeleme analizi yapmak, potansiyel gölgeleme sorunlarını belirlemeye ve buna göre bir arazi seçmeye yardımcı olabilir. Daha fazla bilgi için gölgelenme analizi hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
5. Enerji Nakil Hatlarına Olan Uzaklık ve TEİAŞ TM Kapasiteleri
GES kurulumu yapılacak arazinin, dağıtım şirketinin enerji nakil hatlarına olan mesafesi güneş enerjisi santrali bağlantı izninin alınması için önemli bir kriterdir. Hatlara mesafe arazinizde GES kurulum izni almanıza mani olabilir. Ayrıca güneş enerjisi santrali ile enerji nakil hatları arasındaki mesafenin artması, yatırım maliyetini artıracağından dolayı geri dönüş süresini uzatacaktır.
Bu konuyla ilişkili bir diğer husus da arazinizden bağlanacağınız enerji nakil hatlarının nihayetlendiği TEİAŞ TM (Trafo Merkezinde) GES’inizin kapasitesine uygun boşluk bulunup bulunmadığıdır. TM’de boşluk bulunmaması durumunda GES bağlantı talebiniz diğer tüm kriterlere uygun olsa dahi reddedilir.
Bu beş faktörün dikkate alınması, başarılı ve verimli bir arazi GES kurulumunun sağlanmasına yardımcı olabilir. Doğru araziyi seçerek güneş enerjisinden sağlayacağınız faydayı en üst düzeye çıkarabilir, daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunabilirsiniz.
Entegro Enerji Sistemleri, açık arazi güneş enerjisi sistemleri kurulumunda müşterilerine uzun yıllar boyunca maksimum verim ve kazanç sağlama konusunda her zaman destek olmaktadır. Daha fazla bilgi için, arazi tipi güneş enerjisi santrali (GES) kurulum sürecinde sunduğumuz hizmetleri buradan inceleyebilirsiniz.
Comments